Megkaptuk az „Oktatási Minimum” dolgozatot

2018.03.27 11:36

Tisztelt Pásztor Erzsébet!

 

Köszönettel megkaptuk az „Oktatási Minimum” dolgozatot. Kérésükre széles körben véleményeztettük az anyagot. A beérkezettek alapján állítottuk össze a véleményünket.

 

A leírtakat jónak tartjuk. Ha egy rendszer nem jó, azt javítgatni nem lehet. Az oktatási rendszert egy hosszú folyamatnak kell tekinteni. Fő hangsúlyt az alapokra kell helyezni, amelynek súlyos személyi és tárgyi feltételei vannak.

 

A szegregáció nem csak a szegények kizárását jelenti, hanem a kiemelkedőket is külön kell kezelni. A felzárkóztatás is külön kezelést kell, hogy jelentsen, mert komoly eredményeket csak így lehet elérni. Valamit azzal is kellene kezdeni, hogy a szakképzésben gyakori, hogy a tanulók nappali tanulmányaik mellett dolgozni is kénytelenek!

 

Meggyőződésünk, hogy a szakoktatást újra kell gondolni. Olyan képzés nincs, ami mindenre alkalmazható. A képzés során olyan alapokat kell adni, ami biztosítja a sokoldalú továbbképzést, az élethosszig való tanulást. Ma szlogen a duális képzés. Ennek az alapjai megvoltak Magyarországon, főleg a nagyvállalati körben, tanműhelyekkel, gyakorló helyekkel, szakoktatókkal, amelyeket a privatizáció alatt sikeresen felszámoltak. Ma kevés olyan vállalat van, amely ezt sikeresen vállalni tudja.

 

Az előterjesztés helyesen állapítja meg, egységes középiskolai érettségi rendszerre és követelményekre van szükség. Egyet értünk azzal is, hogy azonnali intézkedésként a szakgimnáziumokban(!) is választhatóvá kell tenni az ötödik érettségi tantárgyat, ami lehet szakmai is.

 

A tanulók terhelésére, a mindennapos testmozgás lehetőségeire, a választható erkölcs- és hittanórákra, a szabad tankönyvválasztásra vonatkozó megjegyzésekkel egyetértünk.

 

Meg kell szüntetni azt a diszkriminatív jogi szabályozást, mely szerint az egyházi iskolában taníthat nyugdíjas pedagógus a nyugdíja folyósítása mellett, az állami iskolában pedig nem. Ugyanez a helyzet az érettségi elnöki és egyéb szakértői területeken is.       

 

A felsőoktatás autonómiáját helyre kell állítani! A kancellári rendszert meg kell szüntetni.

Az agrároktatás finanszírozását emelni szükséges a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében.

 

Az érdekvédelem nagyobb súlyának szükségességével egyetértünk.

 

Megkeresésüket megköszönve kívánunk a további munkájukhoz sok sikert és erőt.

 

Üdvözlettel: Dr. Vígh László  

—————

Vissza